Theme: Blue and Green Theme: Red Theme: Green
Background: 1 Background: 2 Background: 3 

Contact Us :

DEWAN BANDARAYA KUCHING UTARA

Bukit Siol, Jalan Semariang Petra Jaya

93050 Kuching Sarawak


dbkuchannel
dbkuflickr
dbkufb
Perkhidmatan Trienekens disambung semula, beberapa kakitangan bebas perintah kuarantin
Posted on : 23 Jun 2021  Source of News: Sarawak Voice
 

Perkhidmatan Trienekens disambung semula, beberapa kakitangan bebas perintah kuarantin

KUCHING: Trienekens (Sarawak) Sdn Bhd semalam mengumumkan bahawa mereka akan meneruskan perkhidmatan pengumpulan sampah dua kali seminggu seperti biasa bagi kawasan-kawasan tertentu di sekitar bandar raya ini di bawah Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU), Majlis Bandaraya Kuching Selatan ( MBKS) dan Majlis Perbandaran Padawan (MPP).

Dalam satu kenyataan Trienekens berkata, sebelum ini perkhidmatan mereka terjejas berikutan perintah kuarantin selepas beberapa pekerja syarikat berkenaan didapati positif Covid-19.

Menurutnya lagi, memandangkan tenaga kerja yang terjejas teruk, Trienekens telah mengeluarkan notis awam pada 16 Jun lalu memberitahu orang ramai mengenai penempatan kontena Roll-on di kawasan yang ditentukan untuk memudahkan pembuangan sampah isi rumah.

Perkhidmatan pengumpulan sampah di kebanyakan kawasan juga dijadualkan bukan dua kali seminggu seperti
kebiasaannya.

Katanya lagi, ekoran kakitangan secara beransur-ansur dibebaskan daripada perintah kuarantin, syarikat ini melakukan penyambungan semula pengumpulan sampah dua kali seminggu untuk kawasan yang terjejas.

Kawasan terjejas yang tidak disenaraikan dalam laman web rasmi di www.trienekens.com.my/secondschedule tetap berada di bawah jadual pengumpulan sampah seminggu sekali.

Trienekens juga akan mengemas kini orang ramai di laman media sosial rasmi apabila perkhidmatan di kawasan lain disambung semula.