Theme: Blue and Green Theme: Red Theme: Green
Background: 1 Background: 2 Background: 3 

Contact Us :

DEWAN BANDARAYA KUCHING UTARA

Bukit Siol, Jalan Semariang Petra Jaya

93050 Kuching Sarawak


dbkuchannel
dbkuflickr
dbkufb
Setiap aktiviti KJM harus beri manfaat kepada masyarakat
Posted on : 25 Sep 2022  Source of News: Utusan Borneo
 

Dr Abdul Rahman (tengah) melancarkan KJM bersama yang lain di Padang Merdeka, hari ini. Dr Abdul Rahman (tengah) melancarkan KJM bersama yang lain di Padang Merdeka, hari ini.

KUCHING: Setiap aktiviti yang dianjurkan di bawah Karnival Kejiranan Mesra (KJM) Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) diharap memberi manfaat kepada peserta dan masyarakat secara amnya, kata Timbalan Menteri Utiliti dan Telekomunikasi Datuk Dr Abdul Rahman Junaidi.

Menurut beliau, penganjur perlu sentiasa mencari dan menganjurkan program 'mudah disertai' yang mampu menarik minat masyarakat, khususnya golongan belia di kawasan berkenaan.

"Dalam penganjuran apa jua program, penganjur juga tidak boleh melupakan golongan sasar.

"Sebagai contoh, jika anda ingin menganjurkan program menggalakkan keusahawanan dalam kalangan masyarakat, pastikan anda mengenal pasti dan mencapai kumpulan sasar kita, yang perlu dibantu dari segi keperluan sosial dan ekonomi mereka.

"Anda juga perlu mendapatkan orang atau agensi yang boleh membantu mereka dari segi nasihat dan sebarang bantuan lain yang diperlukan.

"Perkara yang sama perlu dilakukan apabila menganjurkan aktiviti lain untuk masyarakat agar mencapai matlamat dan objektifnya," ujarnya pada majlis perasmian KJM di Padang Merdeka di sini, hari ini.

Dr Abdul Rahman, yang bertanggungjawab terhadap DBKU, memuji kerjasama antara jawatankuasa KJM dan DBKU yang merupakan kunci kepada kejayaan acara dahulu dan sekarang.

Beliau menegaskan hubungan simbiotik, kerjasama positif dengan DBKU, adalah antara kelebihan yang dinikmati jawatankuasa KJM selama ini.

"Melalui kerjasama padu anda, semoga program sebegini dapat kita adakan setiap tahun di Padang merdeka.

"Adalah menjadi harapan saya agar acara ini menjadi salah satu acara tahunan terbesar yang akan diadakan di Padang Merdeka, padang bersejarah kita, pada tahun-tahun akan datang.

"Saya yakin acara sebegini boleh menarik kehadiran besar daripada kedua-dua pasukan yang mengambil bahagian dan orang ramai, ini adalah harapan dan hasrat kita bersama," katanya.

Aktiviti dalam acara tahun ini dibahagikan kepada tiga segmen utama iaitu sukan (pertandingan futsal, pertandingan badminton, Kuching Cyclefest, jom meluncur, senamrobik), sukan rakyat/sukan rakyat (pertandingan silat, pertandingan tradisional gasing/gasing pangkah, 'telegame' KJM) dan perkhidmatan DBKU (DBKU bergerak, jualan taman DBKU).