Theme: Blue and Green Theme: Red Theme: Green
Background: 1 Background: 2 Background: 3 

Contact Us :

DEWAN BANDARAYA KUCHING UTARA

Bukit Siol, Jalan Semariang Petra Jaya

93050 Kuching Sarawak


dbkuchannel
dbkuflickr
dbkufb
Peruntukan RM700,000 kepada DBKU, MPP bagi laksana program bandar selamat
Posted on : 07 May 2019  Source of News: Bernama
 

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Sarawak Datuk Sim Kui Hian
KUCHING, 7 Mei (Bernama) --Kerajaan Persekutuan telah memperuntukkan RM700,000 lagi kepada Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) dan Majlis Perbandaran Padawan (MPP) untuk melaksanakan Program Bandar Selamat di Demak Laut dan Bandar Baru Batu Kawah masing-masing, kata Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan (MLGH ) Datuk Dr Sim Kui Hian.

Beliau berkata sebelum ini, kementeriannya telah menerima RM3.16 juta dari Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Persekutuan untuk melaksanakan 211 projek pembaikan rumah di seluruh Sarawak.

Sementara itu, beliau menegaskan bahawa MLGH akan terus melibatkan masyarakat setempat melalui Program Pembangunan Komuniti SMART sebagai peruntukan sebanyak RM2.7 juta telah diluluskan untuk pelaksanaan program ini oleh 23 pihak berkuasa tempatan.

"Setakat ini, RM830,000 telah diperuntukkan bagi melaksanakan 68 program," katanya dalam ucapan penggulungannya di persidangan Dewan Undangan Negeri di sini hari ini.

Menyentuh mengenai perumahan, Sim berkata terdapat dua projek yang dibiayai oleh Persekutuan pada 2017 yang kini sedang dilaksanakan iaitu Program Perumahan Rakyat Landeh, Padawan yang terdiri daripada 443 unit pangsapuri dan Program Perumahan Rakyat Petra Jaya, Kuching yang terdiri daripada 208 unit teres satu tingkat rumah.

"Kedua-dua projek itu dijadualkan siap pada 2020. Perumahan adalah dalam senarai bersempena Perlembagaan Persekutuan. Oleh itu, kementerian saya akan terus mendapatkan lebih banyak dana dari kerajaan Persekutuan untuk membina lebih banyak perumahan yang mampu dimiliki untuk kumpulan B40 di Sarawak, "katanya.

ADUN Batu Kawah itu berkata, di bawah Projek Rakyat, MLGH melalui Perbadanan Pembangunan Perumahan (HDC) telah memperuntukkan RM108.55 juta untuk melaksanakan 493 unit Rumah SPEKTRA Permata (RSP) di Kuching, Mukah, Kapit dan Limbang.

"Kementerian saya merancang untuk menghantar unit-unit perumahan ini dalam tempoh 2 tahun akan datang dan di samping itu, kerajaan Sarawak telah mengumumkan untuk membina 2,500 unit RSP di seluruh Sarawak untuk membantu golongan berpendapatan rendah (B40) dan kumpulan pendapatan sederhana (M40) katanya.

"Kementerian saya merancang untuk menyerahkan unit-unit perumahan ini dalam tempoh 2 tahun akan datang dan di samping itu, kerajaan Sarawak telah mengumumkan untuk membina 2,500 unit RSP di seluruh Sarawak untuk membantu golongan berpendapatan rendah (B40) dan kumpulan pendapatan sederhana (M40) katanya.