Theme: Blue and Green Theme: Red Theme: Green
Background: 1 Background: 2 Background: 3 

Contact Us :

DEWAN BANDARAYA KUCHING UTARA

Bukit Siol, Jalan Semariang Petra Jaya

93050 Kuching Sarawak


dbkuchannel
dbkuflickr
dbkufb
Taman orkid Kuching tarik peminat serata dunia
Posted on : 30 Mar 2019  Source of News: Utusan Sarawak
 

KUCHING: Sejak Taman Orkid Dewan Bandaraya Kuching Utara (DBKU) di Petra Jaya di sini dibuka kepada orang ramai pada 5 Mac 2003 ia telah menerima banyak pelawat dari kalangan pencinta orkid dari seluruh dunia.

Keunikan Taman Orkid DBKU yang dirasmikan oleh bekas ketua Menteri Sarawak Tun Abdul Taib Mahmud pada 5 Mac 2003, tercermin dalam cara orkid ditanam, menyepadukan landskap semulajadi bukit dengan ciri buatan manusia seperti gazebo, jambatan dan ciri-ciri air ke paparan harmoni dan estetik yang luar biasa.

Sekitar 2,000 daripada 3,000 spesis orkid dapat ditemui di Sarawak dan bahagian lain Borneo dan spesies baru dijangka ditemui di Taman Anggrek DBKU berdasarkan penyelidikan dan pembangunan (R & D yang dijalankan di makmalnya.

Pembantu reka bentuk landskapnya, Azahari Abdul Wahab berkata taman seluas 6.2 hektar itu mempunyai 80,000 orkid dari 800 genera, dan 80 spesies dan warna hibrid, epiphytic (orkid yang ditanam di atas pokok) dan yang merupakan orkid yang ditanam di kawasan terbuka dan teduh di atas tanah.

“Kami sedang menjalankan pembangunan fasa kedua Pusat Konservasi Orkid, termasuk pusat pemuliharaan komuniti, dan meningkatkan makmal R & D untuk industri orkid hibrid,” katanya kepada Bernama di sini hari ini.

Beliau berkata ini untuk memastikan kerajaan negeri mempunyai agenda yang lebih spesifik untuk taman ini menjadi kebun botani terkenal yang perlu ada di bandar ini.

Antara tetamu ternama yang melawat taman ini ialah Sultanah Terengganu, Sultanah Nur Zahirah dan isteri Yang di-Pertua Negeri Sarawak, Toh Puan Ragad Kurdi Taib, katanya.

Sementara itu, seorang pelawat dari Jerman, Daniela Hoffmann, 56, berkata, beliau adalah pencinta orkid tetapi menghadapi masalah menanam orkid di negaranya kerana persekitaran yang berbeza.

“Mudah-mudahan dari lawatan ini, saya dapat memperoleh lebih banyak maklumat tentang cara menanam orkid dari habitat tropika semula jadi, katanya. Baru-baru ini, Timbalan Setiausaha Kerajaan Negeri Sarawak, Datuk Mohammad Abu Bakar Marzuki berkata, Kuching akan menjadi bandar pertama di Malaysia untuk menjadi tuan rumah Persidangan Orkid Asia Pasifik ke-13 (APOC 13) yang bertujuan untuk meningkatkan ekopelancongan negeri dan memperkenalkan bandar sebagai destinasi persidangan yang berprestij. APOC 13, yang akan diadakan dari 24 hingga 28 Julai, akan menjadi acara terbesar untuk Taman Orkid DBKU, kerana ia akan disertai oleh 14 negara, antara lain, Jepun, Indonesia, Thailand, Korea serta Malaysia. –BERNAMA